Rebelse Houding: Meditatie is Plezier


Meditatie begint meer terrein te winnen in de wereld. Het getuigt echter van een Rebelse houding als je de opvatting ‘Meditatie is plezier’ huldigt.
Meditatie wordt nog steeds wel als een tamelijk serieus gebeuren opgevat. De ogen worden gesloten en de blik wordt naar binnen gericht. Het is niet iets wat algemeen gangbaar is in een wereld waarin voornamelijk naar buiten gekeken wordt. Niet alleen wordt er vooral naar buiten gekeken. Er wordt ook nog eens vooralRebelse Houding gelet op wat anderen doen en wat anderen van jouw gedrag vinden.

Meditatie leidt tot meer bewustzijn en als je meer bewust leeft, bent je gelukkiger. Het heilzame effect van meditatie is inmiddels wetenschappelijk aangetoond.
Het serieuze aspect van meditatie is ondertussen behoorlijk aan het wankelen gebracht. Osho heeft, vanuit zijn Rebelse houding, in de jaren zestig van de vorige eeuw een revolutie op het gebeid van meditatie teweeg gebracht. Deze omvat de volgende aspecten.

De Rebelse Houding van Osho bij de Creatie van zijn Meditaties

  • Osho heeft het actieve element in meditatie gebracht. Tot dan toe was meditatie alleen bekend als stil-zittende activiteit. Omdat echter de mens in de 20e eeuw zoveel onrust in zich had, ontwikkelde hij de Actieve meditaties, zoals bij voorbeeld de Dynamische meditatie en de Kundalini meditatie. De onrust in het lichaam wordt door het actief zijn versterkt en vervolgens kan zij meer totaal worden losgelaten. Op dat moment is de mediterende beter in staat om stil te gaan zitten en kan hij/zij dieper bij zichzelf naar binnen gaan.
  • In de tweede plaats heeft Osho meditatie uit de serieuze sfeer gehaald. Hoe losser je in de meditatie kunt gaan en hoe mindere gefocust je bent op resultaat, des te lichter wordt het proces. Het wordt gewoon plezier en als je eenmaal de slag te pakken hebt, ga je er vanzelf zin in krijgen. Dat is mede het geval doordat je er zo’n relaxt en aangenaam gevoel van krijgt als je een tijdlang achter elkaar intensief mediteert.

Rebelse HoudingDaarmee komen we dus tot de verklaring ‘meditatie is plezier’. Als je meditatie meer tot een geïntegreerd deel van je leven maakt, wordt het plezier.
Verder is het zo dat meditatie plezier verdiept. Je bent geneigd te denken dat meditatie er is om je van je spanning te ontladen en je te ondersteunen als je niet op gang kunt komen. Beide feiten kloppen. Maar juist als je je goed voelt, is meditatie ook belangrijk. Je kunt dan het gevoel van plezier veel dieper in jezelf verankeren. Het wordt daarmee een plek in jezelf waar je steeds gemakkelijker connectie mee maakt. Het plezier zal zich vervolgens nog meer over jou en je leven kunnen verspreiden.
Daarom getuigt ‘meditatie is plezier’ van een Rebelse houding. Hij staat tegenover wat nog altijd als waar aangenomen wordt over meditatie. Inmiddels wordt ook ‘meditatie is plezier’ door onderzoeksbevindingen ondersteund.
Over Osho’s meditaties kun je het volgende boek lezen, waarin ook de meditaties zelf beschreven staan: